2015-2016
Dinsdag 7 juni 2016
(Trans)gender in de media

Dinsdsag 3 mei 2016
Migrantenmaker: keurslijf of kans?

Woensdag 9 maart 2016
Arabische liefde - Beedvorming over liefde en seksualiteit in de Arabische wereld

Woensdag 2 december 2015
Erkenning - Alternatieve verhalen over de Nederlandse dekolonisatie

Dinsdag 3 november 2015
Cineblend meets Dancing on the Edge -

Urgent artistic dialogues with the Middle East

Dinsdag 6 oktober 2015
Iconische beelden - de macht en kracht van het beeld

2014-2015
Dinsdag 9 juni 2015
Over grenzen en migratiestromen

Woensdag 6 mei 2015
De zoektocht naar de (on)volmaakte mens

Dinsdag 21 april 2015
Alternative Artistic Narratives on Iran

Dinsdag 7 april 2015
15 jaar Andere Tijden

Dinsdag 3 maart 2015
Voluntourism Verbeeld

Zondag 15 februari

25 JAAR BEELD VOOR BEELD - Who needs Visual Anthropology?

Dinsdag 29 november

Framing the self: Filmmakers turn the camera on themselves

Dinsdag 4 november
Rusland en Nederland: koude oorlog of beeldenoorlog

Woensdag 8 okotber
Voetbal, fans en film.

2013-2014

Dinsdag 3 juni
Het evangelie in de documentaire.

Dinsdag 20 mei

Iraqi Stories. Kunstenaars reflecteren in hun werk op hun verleden dat onlosmakelijk verbonden is met de geschiedenis van hun land van herkomst.

Dinsdag 6 mei
Vrouwen in de Islam.

Donderdag 3 april
Conservatoren en kunstenaars over fotografie en etnografie

Dinsdag 4 maart 2014

De reisdocumentaires van de VPRO zijn binnen korte tijd bijzonder populair geworden en hebben misschien wel tot een nieuw genre geleid, een kruising tussen reisprogramma, journalistiek en documentaire.

Zaterdag 21 december 2013


Zaterdag 30 november 2013

Over pelgrimstochten.

Dinsdag 22 oktober 2013

Over ethische vraagstukken bij het bedrijven van antropologie.

2012-2013
Dinsdag 4 juni
Over de sluiting van het Tropentheater.


Dinsdag 14 mei
Over de rol van film bij het doorgeven van immaterieel cultureel erfgoed.

Dinsdag 9 april
Over beeldvorming en de authenticiteitsindustrie.
Dinsdag 5 maart

Over privé-fotografie en identiteitsvorming bij migranten.


Dinsdag 5 februari
Een avond over antropologie, filmmaken en ethiek in een conflictsituatie aan de hand van Esther Hertog's film Soldier on the Roof.

Dinsdag 4 december 2012
Gesloten gemeenschappen in NederlandDinsdag 6 november 2012
Somaliërs in Nederland


Dinsdag 9 oktober
Protesten in de moslimwereld


2011-2012
Dinsdag 8 mei
Moving Photography


Dinsdag 3 april
Srebrenica
Artikel over de avond op Wereldjournalisten.nl


Woensdag 7 maart
Tegenlicht over Occupy
OccypyTV over Cineblend


Dinsdag 7 februari
Rawagede en de politionele acties in Nederlands-Indië.
Facebook-pagina Docs4Thought

Dinsdag 17 januari
In samenwerking met het World Blend Café en bevlogen filmmakers/festivaldirecteuren/muzikanten onderzochten we hoe je muziek kunt verbeelden en beeld 'vermuzieken'.
Dinsdag 6 december

Syria: Filming on the Edge, over de rol van kritische kunst en cinema in de Arabische wereld, met name in Syrië. Filmmaker Ossama Mohammed deed een oproep aan keeper Edwin van der Sar.

Dinsdag 1 november
Een in samenwerking met Movies That Matter georganiseerde discussieavond rondom de beeldvorming van asielzoekers en 'vreemdelingen'.


Dinsdag 4 oktober
Over het televisieprogramma De Slavernij dat zowel voor volwassenen als voor kinderen gemaakt werd.


2010-2011
Dinsdag 3 mei
Ivette Hoenderdos schreef een verslag van de avond over buurtwinkels: relikwie of juweel?

Dinsdag 5 april
Lees het artikel dat Guido van Diepen naar aanleiding van de avond over Film, social media en de omwentelingen in het Midden-Oosten schreef: 'De mensen willen vooruit, niet achteruit. Ook de moslims' (Randstad Vandaag, woensdag 6 april)

Ook Ivette Hoenderdos schreef een verslag.

Dinsdag 1 maart 2011
Oude beelden - nieuw commentaar. Deel 2: De Dutch Caribbean

Discussieleider Quinsy Gairo en John Leerdam.

Dinsdag 1 februari 2011
Oude beelden - nieuw commentaar. Deel 1: Suriname


Dinsdag 11 januari 2011

Dinsdag 7 december kwamen verschillende Nederlanders van Molukse afkomst aan het woord over hun verlangen naar ‘Maluku’. Lees het verslag van Fleur Dejong.

Op dinsdag 2 november stond de toekomst van de Nederlandse boeren centraal.
 


Dinsdag 5 oktober stond in het teken van de verbeelding van de macht. Erik Schumacher schreef naar aanleiding van deze avond Het Drama van de Camerabewuste Politicus voor Cineville.

2009-2010
Woensdag 19 mei
Woensdag 7 april keken we naar de beeldvorming rond prostitutie. De avond was georganiseerd in samenwerking met het Amsterdams Historisch Museum. Lees het verslag van Marieke Rodenburg over deze bijzondere avond.

Annemarie de Wildt, conservator van het Amsterdams Historisch Museum schreef een blog over deze avond.
Lees de recensie 'Prostituees in Beeld: Alle Kanten Belicht' van Suzan Derksen voor Deadline (Persbureau voor jongeren met een mening).
Recensie 'Prostituees in Beeld: Van Haring Arie en Parijse Leen tot Loverboys en Project 1012'. In Tijdschrift Lover: Krachtvoer voor Vrouwen door Marije Janssen.

Op dinsdag 9 maart hadden we een licht ontvlambare avond over de Nederlandse media coverage van 'etnische conflicten'.Ter gelegenheid van de nieuwe samenwerking tussen SAVAN en DocsOnline, stond Cineblend op woensdag 3 februari in het teken van 'Internet en visuele antropologie'. We keken naar de verschillende manieren waarop filmmakers van dit medium gebruik kunnen maken.

 
Bekijk hier een korte impressie van de avond.

Op 13 januari 2010 trapten we het nieuwe jaar af met een avond over het aanstaande wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika. Als voorproefje vertoonden we de documentaire Black Stars over de prestaties van het nationale elftal van Ghana tijdens de African Cup of Nations in 2008. Bekijk hier de trailer.


Op 2 december 2009 was het onderwerp Chinese jongeren: een verborgen minderheid in Nederland? De avond kwam tot stand in samenwerking met het Chinese Politieke Integratie & Participatie Fonds en de Blue Water Dragon Foundation. 

Bekijk hier de reportage die Mariette Faber voor de CRTV (Chinese Radio & TV) over deze drukbezochte avond maakte.
 
 
 

Op 4 november 2009 was het thema van Cineblend '20 jaar na de val van de Berlijnse muur', de omwenteling door de ogen van Nederlandse filmmakers.


Het derde seizoen van Cineblend startte op 7 oktober 2009 met als thema 'Streetgangs en de Media.' Te gast waren Joost van der Valk en Joost Ranzijn, gespreksleider Frank van Gemert. Coco Gubbels schreef een verslag.
 

Aan de vooravond van het jubilerende Beeld voor Beeld festival werd op 9 juni 2009 een speciale versie van Cineblend gehouden. Cineblend opende de tentoonstelling SKIES ARE BLUE, een filmische installatie van kunstenaar Monique Verhoeckx. Deze installatie is een coproductie tussen Beeld voor Beeld en Petersburg Project Space, in samenwerking met het Nederlands Filmmuseum. 
 

Op 6 mei 2009 ging Cineblend over beeld en geluid als cultureel erfgoed, toegespitst op het voorbeeld van de collectie Papua Cultureel Erfgoed (PACE). De avond werd georganiseerd in samenwerking met de stichting Papua Cultureel Erfgoed en de vereniging Geschiedenis Beeld en Geluid.


Op 7 april 2009 was het thema 'Griots in Senegal, Mali en Nederland'.


Op 4 maart 2009 was het thema ‘De multiculturele samenleving op de Nederlandse televisie.' Lees hier het verslag van Koen Zonneveld.


Op 4 februari 2009 stond de avond in het teken van NCRV's Dokument, met als gasten eindredacteur Jelle Peter de Ruiter, Frans Bromet, Steef Meijknecht en Meral Uslu. Lees hier het verslag, geschreven door Coco Gubbels.


Op 13 januari 2009 was het thema Metropolis TV met als gasten eindredacteur Stan van Engelen en collegae. Binnenkort hier het verslag van deze avond.

Het tweede seizoen van Cineblend startte met een tweeluik:
Van Missiepropaganda tot Goede Doelen publiciteit.
Op 8 oktober 2008 was het thema 'Missie- en zendingspropaganda' en op 5 november 2008 'Goede doelen publiciteit.'

Op 13 mei 2008 was het thema 'Gevangenis of Goudmijn: het romantische stigma van de zigeuneridentiteit.' Tijdens deze laatste Cineblend van het eerste seizoen toonden de charismatische sprekers zeer diverse fragmenten, van informatief tot ontroerend.

Op 8 april 2008 was het thema 'Filmen in Christelijk Fundamentalistisch Nederland.' De spraakmakende documentaire ‘Staphorst in Tegenlicht’ (2008) van hoogleraar rechtsantropologie Emile van Rouveroy van Nieuwaal is integraal vertoond en gaf aanleiding tot een interessante discussie in het wederom zeer goed gevulde Soeterijn café.

Op 11 maart 2008 was het thema 'Dilemma's en mandaten: Journalistiek, documentaire en antropologie in oorlogsgebieden.'
Drie spreeksters hadden ieder hun eigen benadering, wat goed tot uiting kwam in de getoonde fragmenten en wat leidde tot een zeer levendige discussie.

Op 5 februari 2008 organiseerde Cineblend samen met World Blend Café een avond over 'Muziek in Beeld'. Sprekers waren Rob Boonzajer Flaes, Heddy Honigmann en Simon Broughton. Lees het uitgebreide verslag van Kiek Bosch.
 

Op 15 januari 2008 was het thema ‘Film als cultureel erfgoed - Wat doen we ermee?’ met boeiende presentaties inclusief prachtig archiefmateriaal, en een discussie over het gebruik ervan in documentairecinema en de criteria voor conservatie.
De tweede Cineblend op 20 november 2007 over 'De Nederlandse Identiteit' was wederom een groot succes met een goede opkomst, een geïnspireerd publiek en tevreden sprekers.
 

De eerste Cineblend met als thema ‘Antropologie op Televisie’ vond plaats op 9 oktober 2007 en is zeer goed bezocht. Zie ook het artikel in het NRC van 10 oktober 2007 en het verslag van de avond, geschreven door Sharis Coppens.