(Trans)gender in de media

Er is het afgelopen jaar opvallend veel aandacht besteed in de media aan transgenders. De Volkskrant riep 2015 zelfs uit als 'het jaar van de transgender'. Televisieprogramma's als Hij is een Zij volgen jonge mensen in hun transitie van man naar vrouw of van vrouw naar man. Waar komt die aandacht opeens vandaan en welk beeld krijgen we eigenlijk te zien? Herkennen transgenders zichzelf hierin? Komt hun diversiteit wel in beeld?


Still uit Trans*Tapes                  Still uit BOI-Song of a Wanderer

Deze Cineblend editie praten we, aan de hand van beeldfragmenten, met diverse gasten over de beeldvorming rondom transgenders in de media. We kijken naar fragmenten uit: Trans*Tapes, een serie van zes filmportretten over transgenders in Nederland van het makerscollectief De Transketeers; de semi-geanimeerde documentaire Jordy in Transitland van filmmaker Willem Timmers waarin we in de fantasiewereld van Jordy stappen die ernaar verlangt om volledig vrouw te zijn; en de documentaire BOI - Song of a Wanderer over Nitzan Krimsky die het leven in Tel Aviv wil ontvluchten. Filmmaakster Anne Marie Borsboom volgt Nitzan gedurende een periode van 12 jaar waarin de hoofdpersoon de hele wereld over reist, op zoek naar rust en focus, en haar gender en identiteit allesbehalve vaststaan.

Jordy in Transitland - Teaser from Copper Views on Vimeo.


Te gast zijn:

Willem Timmers
, regisseur, en Jordy Rouwenhorst. In de semi-geanimeerde documentaire Jordy in Transitland (in productie) stappen we in de fantasiewereld van Jordy en ondernemen we een zoektocht naar de mogelijkheden en grenzen van de maakbaarheid van het vrouwelijke lichaam. Terwijl we Jordy in verschillende interviews horen terugblikken op de lange (lijdens)weg van psychologenconsulten en medische bureaucratie, ontpopt zich in het visuele gedeelte van de film een intiem en modern sprookje waarin dromen en denkbeelden de werkelijkheid steeds meer beginnen over te nemen. Met deze film proberen de regisseur en hoofdpersoon transgenders op een andere manier te portretteren dan normaliter in de media gebeurt. De film bevindt zich nog in de montagefase en zal t.z.t. door de VPRO uitgezonden worden.

Anne Marie Borsboom is cameravrouw en regisseur. Zij heeft in 1984 de Filmacademie in Amsterdam gedaan en is daarna werkzaam geweest op het gebied van zowel fictie film als documentaire. Vrouwen spelen altijd een grote rol in haar werk. Haar laatste documentaire BOI – Song of a Wanderer (2015), uitgezonden door de NPO, gaat over het leven van Nitzan Krimsky die het leven in Tel Aviv wil ontvluchten. Terwijl Nitzan de hele wereld over reist, op zoek naar rust en focus, staat haar gender en identiteit allesbehalve vast. De bijbehorende foto's zijn in 2014 in FOAM geëxposeerd en hebben geresulteerd in een gelijknamig fotoboek. Ander werk van Anne Marie zijn de films Carnavalsvrouwen (2012) en Heimwee (2010), beide uitgezonden op IKON Holland Doc. In 2012 is Heimwee ook uitgezonden in Turkije.
 
De Transketeers is een makerscollectief, bestaande uit transmannen Bart Peters, Jonah Lamers en Chris Rijksen. Samen maakten zij de Trans*Tapes (2015), zes filmische verhalen over sterke transgender personen, met als missie om de trans* ervaringen zichtbaar te maken. Met de persoonlijke portretten willen zij een gelaagder en diverser beeld geven van transgenders. Jonah Lamers is creatief producent, socioloog en researcher gender diversiteit. Bart Peters is regisseur, cameraman en editor. Chris Rijksen is fotograaf, kunstenaar en ontwerper.

De discussie wordt geleid door programmamaker en journalist Marije Janssen. Marije richt zich in haar werk op seksuele (sub)culturen, seksualiteit en (digitale) media, trends en maatschappelijke ontwikkelingen omtrent feminisme, emancipatie en gender.

Pakhuis de Zwijger, Kleine Zaal
Piet Heinkade 179 te Amsterdam


19.30 - 22.00 u programma, toegang gratis, aanmelden gewenst via Pakhuis de Zwijger